Duurzaam Wonen Koplopers

Koploper in Energie Transitie: Joost Brinkman

Geschatte leestijd: 3 minuten
Joost Brinkman

Situatie: Vrouw en 3 kinderen
Huis: Hoekhuis uit 2000
Plaats: Leidsche Rijn Utrecht
Energielabel: A en straks A++
Laagste energierekening: Voordat de nieuwe zonnepanelen worden geleverd was de energierekening 170 euro voor elektra en gas.
Koplopers activiteit: 110 buurtbewoners gemotiveerd om zonnepanelen op het dak te nemen, heeft zelf een energie positief huis, is werkzaam in de duurzame sector.

Waarom zou je niet investeren in duurzame energie?

Met een achtergrond in de energiesector bij NUON is Joost 7 jaar geleden in de duurzame sector gerold als Head of Innovation bij Accenture. Hier werkt hij met projecten mee zoals ‘Amsterdam Smart City’, om steden te verduurzamen. Maar ook om grote energiemaatschappijen op het smart grid aan te sluiten. Deze projecten hebben hem wakker geschud om actiever met het klimaatprobleem om te gaan.

“Als je zelf met iets kan doen, dan is dat mooi. Maar samen met anderen en buurtbewoners overtuigen om mee te doen is natuurlijk helemaal mooi!”

Joost is dus niet alleen werkzaam in de duurzame energie, ook privé zet hij zich hard in om zijn eigen huis en de buurt te verduurzamen. Legio aan oplossingen zijn hier volgens hem voor te verzinnen. Daarom is Joost 4 jaar geleden begonnen bij zijn eigen huis en heeft hij 14 zonnepanelen op zijn dak te geïnstalleerd.

Bifacial zonnepanelen

“Waarom? Dat is simpel, ik heb een goed dak en het zodra je langer dan 3 jaar in je huis blijft wonen is het financieel aantrekkelijk.”

En daken, dat hebben meer mensen. Daarom is hij begonnen om zonnepanelen groepsacties op te zetten in de buurt. Zo is het hem gelukt om tot nu toe al 110 buurtbewoners over te halen om zonnepanelen op hun daken te leggen.

“Je bent een dief van eigen portemonnee als je niet investeert in duurzame energie. Het rendement is erg hoog en als je het geld niet voor de investering hebt kan je het lenen. Die lening kan uit door het hoge rendement van zonnepanelen.”

Nadat hij zijn oude zonnepanelen binnen een halve dag op Facebook verkocht, heeft hij nieuwe Bifacial zonnepanelen met 1.5 keer meer rendement aangeschaft: daarmee is zijn woning zelfs energie positief! Dat houdt in dat hij teruglevert aan het energienet. Maar bij zonnepanelen blijft het niet. Om energie positief te zijn heeft hij meerdere maatregelen in huis getroffen. Allereerst is zijn huis goed geïsoleerd. Vervolgens heeft hij een waterbesparende douchekop aangeschaft die de druppels verneveld waardoor je wel aangenaam kan douchen maar de helft minder water (en dus warmte) verbruikt. Ook heeft hij een warmtepomp geïnstalleerd en een infraroodpaneel boven de eettafel hangen. Beide waren nodig omdat hij van de stadsverwarming af is en nu elektrisch zijn huis verwarmd. Het infrarood paneel heeft als bijkomend voordeel dat de warmtepomp niet altijd direct aan moet op het moment dat het nog niet erg koud in huis is. Zo zorgt het voor plaatselijke warmte.

Luifel met zonnepanelen

“Mijn grootste eye-opener is de waterbesparende douchekop. Voor slechts 50 euro koop je deze en hij is al binnen een paar maanden terugverdiend, met hetzelfde douchecomfort.”

Er zijn gelukkig weinig problemen geweest. Waar Joost tegen aan liep was dat hij een verzwaring van zijn ‘electra aansluiting’ nodig had, maar toen dit geïnstalleerd zou worden had hij de installatie eerst moeten aanpassen. Een ander detail is dat zijn zonnepanelen nog bij de douane lagen en dus daardoor vertraagd waren. “Los van dat is de installatie vlekkeloos verlopen.”

 “Meeste plezier van een duurzaam huis haal ik uit het feit dat ik nu niet meer afhankelijk ben van stadsverwarming en fossiel vrij woon. Daarnaast is het wooncomfort voor mijn vrouw en kinderen niet verminderd.”

Nadat hij zijn buurt heeft verduurzamen en zijn eigen huis energie positief is geworden stopt het voor Joost niet. “Ik ben nu aan het kijken of ik een openbaar gebouw kan adopteren om daar zonnepanelen op neer te leggen voor de buurt. Daken van bijvoorbeeld een kinderdagverblijf kunnen dan gevuld worden met zonnepanelen en iedereen die daar in wil investeren is welkom.” Joost zorgt er hierbij zelf voor dat hij met de juiste personen in contact komt om duurzame energie hoger op hun prioriteitenlijstje te zetten. Kortom, een echte koploper!

Wil jij ook energie besparen?

Bleeve is gestart vanuit de constatering dat Nederland langzaam verduurzaamt. Te langzaam, terwijl er volop kansen zijn om het beter te doen. Ontdek hoe Bleeve jou kan helpen om je woning te verduurzamen.

Meer informatie

 

Lees ook:

1 reactie

  • Reageren
    Jos Elberse
    12 november 2016 at 15:04

    Vandaag tijdens de ‘duurzame huizenroute’ de woning van Joost Brinkman in Leidsche Rijn (Utrecht) gezien.
    Prachtig verhaal hoe je met een eenvoudige warmtepomp fossielvrij en energiepositief kan worden en je stadsverwarming-aansluiting de deur uit kunt doen. Een goed voorbeeld om (na) te volgen. Ik overweeg nu ook om mijn vijf jaar geleden aangeschafte cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. De zonnepanelen liggen er al, dus we kunnen over op ‘All Electric’.

  • Laat een reactie achter